Pomalo komplikovan recept...u smislu vremena koje vam je potrebno ako niste strucni sa pastom... ali sigurno je izvanredan za posebne prilike..ili za one koji vole da eksperimentisu sa ukusima...pesto genovese ( bosiljak, grana,pinoli, ulje extra) je odlican zacin vec sam po sebi, a u ovoj kombinaciji je vrlo osvezavajuc...
Potrebno je:
1 velik filet lososa (oko 400-500gr)
350gr gambora bez glave...
80-100gr kuvane ili pecene bundeve ( sto manje sadrzi vode, bolje je)
3 jaja
300gr brasna tip 0 (ako stavljate tip 00, onda zamesite testo od 250gr + 50 gr ostrog brasna)
persun
cen belog luka
casa belog vina
100gr tecne pavlake
50-60gr pesta genovese
Umutite propasiranu bundevu sa jajima...dodajte 1 kasiku ulja extra, pa polako dodajte brasno..
Treba da dobijete glatko testo..ostavite ga da odmori oko 30 minuta
Za to vreme pripremite ribu....gambore ocistite od ljuske ( a mozete izvuci i malu crnu nit duz kicme..naime, ona se lako vadi, dok gambori nisu kuvani, tj. dok su svezi)... a lososa isecite na dugacke trake sirine oko 2cm...
Pastu razvucite u zeljeni oblik....ne zaboravite da svaki put dobro nabrasnite testo pre ubacivanja u masinu... ja sam htela u rezance ovaj put, iako su teski za rad, u smislu da je potrebna cvrsca pasta da bi se lepo sekli i odvajali i u toku kuvanja...znaci ako koristite brasno 00, spaghetti ne dolaze u obzir...ali mozete napraviti fetuccine ili papardelle koje su sireg formata...pa lakse za rad...
..odvojte ih i ostavite da se prosuse oko pola sata.. opet dodajte brasno da se ne bi ulepile...ili makar dok zavrsite spremanje sosa i ribe...
na extra ulju przite lososa, prvo sa strane gde je koza, sve dok ne postane hrskava..a zatim i sa druge strane...ako zelite mozete dodati vrlo malo belog vina...kozu obavezno ostavite, jer ona pomaze u odrzavanju kompaktnosti ribe...zatim ih izvadite na tanjir...
u isto ulje stavite cen belog luka, pa gambore..na 1 minut, onda dodajte belo vino...sacekajte da malo uvri i gambori dobiju lepu ruzicastu boju...
pomesajte tecnu pavlaku sa pestom, i dodajte malo vode da razblazite...
ulijte u gambore....
dodajte i przenog lososa...poklopite i iskljucite sporet....dodajte persun...
pastu kuvajte u jedva posoljenoj vodi...neka 2 minuta...cim ispliva na povrsinu je spremna...ova sveza pasta je brzo kuvana..nemojte je prekuvati..ulepice se....
Sve promesajte i servirajte odmah!! Buon apettito....
No comments:
Post a Comment