Pagine

Thursday, July 26, 2012

Morska riblja super corba....



 Za corbu je nabolje da kupite svezu ribu, raznih vrsta i da se naoruzate srpljenjem u spremanju... Naprotiv onoga sto se cesto misli (ubaci vse u lonac i kuvaj!) ova priprema iziskuje dosta vremena i pomalo vestine...ali ako probate, videcete da je lako..objasnicu step-by-step..:)
Ja sam kupila: 1 oradu, i jednu vecu ribu,3 skampa,razne male ribe,oko 350gr skoljki i 350gr gambora
1 casa belog vina
1 kocka za supu (ili samo so+biber)
za osnovu-supu: 1 struk celera+2 sragrepe+1/2crnog luka + ostaci svih riba (osim iznutrica)
parce putera
persun
charry paradajz + malo kuvanog paradjza
mrvica ljute paprike
hleb za bruschette
Priprema: uspesnost ove super corbe je u pripremi tj. ciscenju ribe...prvo skampe zasecite posred kljesta i glave (gde se nalazi najvise sokova koji su potrebni za corbu)
 Skoljke operite i ostruzite inox zicom, povucite i "dlake" iz unutrasnjosti, samo tako ce biti ciste za spremanje... gambore ocistite od hrskave opne (ali je ne bacajte, ostavite sa strane, kao i glave, ja sam kupila bez glava, nisam nasla one cele, iako su bolji za corbu)mozete ostaviti samo vrh repa, koji je i dekorativan..
 Riba list se lako sece na filete, prvo odstranite rep i zasecite odmah izspod glavene krljusti..njoj je unutrasnjost nalazi u tom predelu, ocistite...zatim odvojte filete...
 Isto ponovite sa svim i manjim ribama...ja im nisam skidala dodatno kozu, jer su parcici bili mali..u slucaju vecih riba je neophodno skinuti kozu, kao sto cete kasnije videti... Ostatke kostura i glave riba NE BACAJTE !! Neophodni su za podlogu-supu....
 ...proverite prstom da li se osecaju ostaci iglica (kostiju) pa ih izvadite ako je neophodno, pincetom...
 Orada: ispraznite prvo unutrasnjost..zatim zasecite ukoso od ledjne krljusti do glavene krljusti,da odvojite glavu... a zatim duz kicmene krljusti....da biste dobili precizan rez...
 zatim isecite filet...meni je ostalo jos malo mesa, neiskoriscenog, ali su fileti savrseni,bez iglica..sada ih treba i ocistiti od koze....
 ..pocnite od repa..zasecite samo malo,drzite cvrsto, a dlanom pritiskajte dok noz vucete..koze se lako odvaja...
 tako cete dobiti, sve ocisceno da corbu...sada mozemo da spremimo supu za podlogu...
 Iseckan crni luk, sargarepu i celer proprzite na extra ulju, dodajte so, biber...
 zatim ostatke svih riba (osim unutrasnjosti)..dodajte i ostatke od gambora....
 nalijte sa 1l vode..i kuvajte oko 30-40 minuta...
 zatim procedite supu i ostavite sa strane....
 Na extra ulje stavite beli luk, pa skoljke i odmah poklopite..dok se ne otvore....onda dolijte belo vino i sacekajte jos 1-2 minuta....
 i njih procedite i sos ostavite sa strane..... to je sos br.2
 zatim i skampe proprzite na parcetu putera...malo pritisnite kljesta i glavu da ispuste sok, dodajte gambore i zalijte vinom....

 pa opet procedite..i dodajte sos u prethodni...a skmape i gambore ostavite sa strane...
 Sada imate sve tri tecnosti, koje cete u dovoljno velikoj posudi sjediniti i dovesti do kljucanja, dodajte zacine za supu....kada prokljuca dodajte seckane charry paradajz i malo kuvanog paradajiza..pa smanjite temperaturu...
 U serpu redjajte redom: prvo skampe...odozgo gambore..odozgo filete manjih riba, zatim filete vecih (ja sam ih isekla na 2-3 dela) zatim skoljke (neke ocistite i samo stavite plod, a neke ostavite cele)..poklopite i kuvajte na najnizoj mogucoj temperaturi oko 20 minuta...u suprotnom ce se sva riba raspasti!!!
NE SME SE MESATI!!!!
NE SME SE KUVATI NA VISOKOJ TEMPERATURI!!!

Dodajte i persun na kraju kuvanja....

Pripremite bruschette... na isecen hleb na kriske, pospite pomalo extra ulja i malo soli...ispecite dok ne postane hrskavo.....zatim predjite cenom belog luka pomalo da date miris...servirajte uz corbu i tople bruschette....

 Buon Apettito!!!

No comments:

Post a Comment