Pagine

Sunday, April 8, 2012

Crna ledena torta bez brasna..ili skoro..:)

Izuzetno brza za pripremu kao i za jelo :)).... socna, bez dodatnih masnoca, nista puter (osim za glazuru)... pa od cega je onda, pitacete se.... e to je dugo bila tajna, jedne drage osobe, koja mi je dala recept..a sada ga delim sa vama.... na izgled nista posebno, ali ukus je caroban...



potrebno je:
6-8 jaja (zavisi za koliko osoba)
6-8 kasika secera (najbolje prah secera)
60gr axtra cokolade seckane (ne previse sitno)
60gr suvog grozdja
150gr samlevenih pecenih lesnika ili oraha
20gr prezle
1 kasika brasna
za preliv: 1 solja secera + 1 solja vode
za glazuru:
50gr cokolade
2 kasike secera
2 kasike mleka
30gr putera

Ja sam koristila mlevene pecene lesnike... napomena: suvo grozdje ne trebate da natopite pre koriscenja u ovom receptu...

Pensato umutite belanca (bolje ce se umutiti ako ih drzite na sobnoj temperaturi makar 24 h pre pravljenja torte..ili dodajte mrvicu soli da bi bila kompaktnija...


Umutite zumanca sa prah secerom....

....zatim sjedinite pa umesajte ostale sastojke: seckanu cokoladu, mlevene lesnike/orahe,suvo grozdje, 20gr prezle, 1 kasiku brasna , mrvicu praska za pecivo...treba da se pece na 170-180° dok ne porumeni a unutrasnjost bude kompaktna.


Za to vreme pripremite preliv: stavite da provri secer sa vodom..


...dok se secer skroz ne otopi...


Cim izvadite tortu iz pecnice, izvadite je iz kalupa, na tanjir gde cete je posluziti..


Dok je vruca, prelijte je vrucim sirupom... ne brinite, sve ce upiti....samo polako prelivajte...


pripremite glazuru od cokolade, secra, putera i malo mleka (ili vode) ....sacekajte da se torta ohladi...


..tek kada je ohladjena je prelijte glazurom...


...ukrasite kako zelite... vrlo je lepa ukrasena seckanim lesnicima ili orasima..ili rendanom cokoladom...

No comments:

Post a Comment