Pagine

Monday, April 9, 2012

Napuljski "casatiello" slani Uskrsnji kuglof

Tradicinalno napuljsko jelo, vise vrsta punjenog hleba, vrlo kaloricno i super ukusno.
Postoji vise varijanti, sa jajima ili bez...kao i varijanta slatkog testa, dekorisanog secernom pastom raznih boja, koje se jede za Uskrs kao torta.


Svako ima neki svoj recept za Casatiello, ovo je jedan klasican..


Potrebno je:
400ml mlake vode
700gr brasna 00
80gr tvrdog pekorina (ovcijeg sira)
80gr parmigiana ili grana sira
150gr masti ili putera
10gr mlevenog bibera
3-4 jaja (mozete ga praviti i bez-ako dodajete jaja dodajte i 100gr brasna)
kasicia soli
1 svez kvasac (ili 2 kesice)
kasicica secera

za nadev:
100-150gr dimljene mozzarelle (ili drugi sirevi po ukusu)
salama, sunka,prsuta, ili neka druga vrsta suvog mesa..po ukusu
Tradicionalno se stavlja klasicna salama secena na kockice, koju ja nisam imala :))) pa sam dodala neku vrstu kuvane salame.


Treba pripremiti kalup kuglof, koji u nedostatku, mozete zameniti okruglim kalupom u koji cete smestiti obican "ring"..ne zaboravite da treba namstiti i taj deo, da se testo ne bi zalepilo...

Pomesajte kvasac sa toplom vodom , dodajte kasicicu secera...zatim dodajte jaja,mast ili puter, 2 kasicice soli, rendani sir (obe vrste),dosta bibera..sve promesajte...zatim dodajte i brasno..testo treba da bude mekano...najbolje bi bilo da se ne lepi previse..moje je ispalo dosta lepljivo, ali nisam htela da preterujem sa brasnom da ne bi bilo previse tvrdo nakon pecenja...




U kalup stavite jednu polovinu testa....



pa redjajte dimljenu mozzarellu na kockice...
 ..i salamu, pancetu ili prsutu..ili mortadelu..ili sve zajedno...


...dodajte i drugu polovinu testa...utisnite jaja (sveza), koja ce se kuvati tokom pecenja...pa ostavite na toplom mestu da naraste..oko 1 sat ili vise... testa ima dosta, i dosta je tesko...treba da udvostuci zapreminu...

..zagrejte pecnicu, pa ga stavite na 180° oko 1 sat.... posle 40ak munuta kontrolisiste stanje unutar kalupa, sa drvenim stapicem ili spagetom..mozete i da malo smanjite temperaturu.... treba da postane lepe spoljasnje zlatne boje...
..Pre sluzenja, sacekajte da se ohladi...  Zapravo, najbolju aromu ima ako se malo ohladi...


No comments:

Post a Comment