Pagine

Sunday, April 15, 2012

Limun torta sa karamelom



Potrebno je:
4 jaja
300gr brasna
250gr secera
3 limuna (kora i sok)
1 prasak za pecivo
150gr putera
70ml mleka

za fil:
2 jaja
100gr secera u prahu
kora i sok 1 limuna
200ml mleka
1 kasika gustina



Operite i osusite limun...Izrendisite koru 2 limuna i iscedite sok..treba da dobijete oko 120ml soka limuna..

Pomesajte secer u prahu sa rendanom korom limuna...

odvojte zumanca od belanca, pa u secer dodajte omeksan puter, zumanca, mleko, brasno,sok limuna, prasak za pecivo...treba da dobijete lepu ujednacenu masu...

Umutite penasto belanca, pa ih nezno umesajte u testo..

uspite u kalup, pa pecite oko 35-40 minuta na 170°


 Za to vreme spremite fil-krem... secer u prahu i rendanu koru 1 limuna, pomesajte, pa dodajte 200ml mleka, sok jednog limuna, 2 jaja i 1 veliku kasiku gustina, pa kuvajte na vatri uz konstantno mesanje... za 10ak minuta dobicete lepu ukusnu i mirisljavu kremu za filovanje...

Tortu izvadite iz rerne i sacekajte da se malo prohladi....

onda je isecite na 2 dela, pa premazite polovinom fila..ko voli izdasniji fil, moze dodati umucenu slatku pavlaku.... ( i ja bih je dodala, ali je nisam imala pri ruci :)))

zatim 1 ceo limun isecite na tanke kolutove, koje cemo pripremiti za dekoraciju, karemelizovati ih sa puterom...

..na svaki kolut stavite parcence putera, pa pospite obilno secerom, ubacite u rernu ili mickor na funkciju gril, na 10-12 minuta dok ne vidite da su promenili boju... apsolutno su jestivi!! :)

...zatim napravite i karamel dekoracije..istopite secer, pa na papir za rernu sarajte razne oblike...ili preko nekog inox oblika, prvo ga nauljite pa prelijete karamelom..cim se ohladi, odvojte ih jako pazljivo sa povrsine....

...pa ukrasite tortu....

No comments:

Post a Comment