Pagine

Monday, April 23, 2012

Divna Torta Charlotte sa sumskim vocem i kremom chantilly

Za ljubitelje kremastih torti...jos ako preterate sa mucenom slatkom pavlakom (kao sto sam ja! :))) onda je pun pogodak!!
Postoje mnoge varijante, ova je moja: 2 reda patispanja iskljucivo home made, a izmedju jedan red hrskave kore od slatkog lisnatog testa (zapravo obicno tanko lisnato testo) koje cim se ispece treba da pospete prah secerom (da bi se satim premazete tankim slojem otopljenog putera, da bi testo postalo vise vodootporno, i zadrzalo hrskavost i posle vise sati...



Potrebno je:
za hrskavu koru: lisnato testo, malo prah secera + 1 kasika otopljenog putera
za patispanj:4 jaja,250gr brasna,200gr secera,50ml vode,1 mrvica soli, 1 prasak za pecivo sa vanilom
za ganache od sumskog voca:
400-500gr mesanog sumskog voca (moze i zaledjeno)
100gr bele cokolade
1 kasika secera
za krem chantilly:
500ml slatke pavlake mucene
500gr poslasticarskog krema (ja ga napravim dan ranije od 500ml mleka, 3 jaja, 100 secera, vanile, gustin)
za dekoraciju:
sveze sumsko voce
dekoracije od lisnatog testa ili dr..po izboru...

Prvo ispecite patispanj, ap ga presecite na pola ili na 3 dela...
ispecite i lisnato testo, pa ga pospite prah secerom, a cim se ohladi premazite puterom ili jos bolje kakao puterom...
za chantilly:
sjedinite umucenu slatku pavlaku sa poslasticarskim kremom...
Napravite ganache, tako sto cete skuvati sumsko voce na tihoj vatri i rastopiti belu cokoladu...ako treba dodajte i malo vode i 1 kasiku secera..

U kalup bez dna, stavite na tanjir gde cete sluziti tortu, prvo patispanj, pa ganache od voca, pa napunite chantilly kremom....

Zatim stavite lisnato hrskavo testo..pa opet chantilly krem, pa odozgo ganache od voca (ako bi prvo stavili voce, klizilo bi i mnogo bi ovlazilo ovu hrskavu koru..znaci, stavite obrnut redosled...

..zatim opet patispanj, pa ganache od sumskog voca, pa krem chantilly...ja sam vec skinula obruc, jer mi je on samo pomagao da odrzim liniju torte...

Zatim opet red krema chantilly, pa i oko torte uz pomoc kreme "oblepite" vas keks za dekoraciju..

..ovako izgleda... ovaj poslednji sloj krema, mozete nanesti u debljem sloju..:)

zatim ukrasite tortu po zelji....


1 comment: