Pagine

Friday, April 6, 2012

Dvobojni "bavarese" od jogurta sa jagodama i bananama



Za ljubitelje kremastih poslastica, ovaj bavarese je neodoljiv..topi se u ustima i mirise...osim toga lako se pravi, bez koriscenja rerne ili drugih izvora toplote, pa je idealan leti... :)
Mozete ga praviti u svim kombinacijama voca ili cokolade, osim svezeg ananasa i svezeg kiwija, koji se ne mogu sjediniti sa zelatinom.



Razlika izmedju "mousse" i "bavarese" je sto u bavarese stavljamo zelatin, u mousse, ne. Varijanta "semifreddo" je hladna "skoro sladoled" varijanta.

Potrebno je:
250ml jogurta
60gr secera u prahu
200gr umucene slatke pavlake (ne slaga!)
10-12 gr. gelatina u listicima
250gr jagoda
2 banane
3-4 jagode za ukras


Umutite penasto slatku pavlaku..pa umutite jogurt sa secerom..pa sjedinite...


Zelatin stavite da odstoji u hladnoj vodi, pa ga ocedite i pomesajte sa 3 kasike toplog mleka dok se ne istopi...pomesajte zatim sa belim kremom...


Beli krem (osnovu) sada podelite na dva dela..u jedan dodajte miksovane, usitnjenje jagode (ako nisu dovoljno slatke dodajte kasiku, dve secera u prahu), a u drugi miksovane banane... ostavite po strani malo miksovanih jagoda, trebace nam za dekoraciju..ako zelite mozete napraviti i malo rafinjeniji sirup, tako sto cete prokuvati frulirane jagode sa secerom, a zatim ih procediti kroz krupnu cediljnku.....


Ulijte o kalupe... prvo i nakvasite hladnom vodom ako su silikonski.... meni je jos ostalo viska, pa sam koristila "ring" metalni obruc...zatim ih stavite u zamrzivac na 10 ak minuta, a zatim u frizider na 2-3 sata dok se stegnu....

Evo je tortica iz "ring-a".....

No comments:

Post a Comment