Pagine

Wednesday, April 11, 2012

Originalna Pastiera Napoletana..Uskrsnja napuljska torta...


Potrebno je:
za testo, kao prhko:
500gr brasna 00
3 jaja
200gr putera ili masti
200gr secera (moze u prahu ali ne mora)
rendana kora 1 limuna

za punjenje od zita:
200gr skuvanog zita
400ml mleka
randana kora narandze
1 vanilin secer + 1oogr putera +1 kasika secera
za krem od sira:
500gr svezeg neslanog sira (kao svapski ili sl.)
300gr secera u prahu
5 jaja
1 doza arome 1000cvetova (mille fiori)
1 doza arome narandzinih cvetova (fiori d'arancio)
mrvica cimeta
50 gr kandirane kore pomorandze i citrusa
za drugi zuti krem:
2 jaja
100gr secera u prahu
30gr brasna
20gr  gustina
500ml mleka

Postupak:
Ako nemate vec kupljeno kuvano zito, onda ga dan ranije natopite, a zatim skuvajte u mleku sa svim navedenim sastojcima: dodajte cimet, vanilin secer i kasiku secera,puter i rendanu koru pomorandze. Kuvajte na slaboj vatri(treba mu oko 3-4 sata). zatim ga ostavite po strani da se ohladi.


treba da se zgusne ovako...

za testo:
Zatim, pomesajte sve sastojke za prhko testo, umesite pa ostavite da odmori pola sata u frizideru, zavijenog u foliju.


 ...pa ga posle razvucite na 0,5cm debljine i oblozite kalup

za poslasticarski krem:
kuvajte jaja, sa mlekom, secerom, malo vanile, brasnom i kasikom gustina...dok se ne zgusne..ostavite po strani da se ohladi, da bi se tek onda sjedinio sa ostatkom krema....



za krem od sira:
umutite sir sa secerom dok ne postane lepa pensat ujednacena masa. onda dodajte jaja, sve arome i kandirano voce, pa kada se ujednacilo,dodajte zuti poslasticarski krem, a zatim dodajte i zito koje se u medjuvremenu ohladilo.. (treba da bude dosta gusto, ali ne suvo)




razvijte testo na debljinu oko 0,5 cm, prebacite ga u kalup sa ivicama oko 3-4 cm...napunite filom, koji je dosta redak, ali ce se u toku pecenja zgusnuti..isecite i dugacke trake cik-cak i stavite ih unakrsno na tortu-kolac.



Meni od ove doze ispadne dovoljno materijala za jednu veliku pastieru i 2 male...
kako je priprema poduza, vredi napraviti ih, pa zalediti, jos pre pecenja..tako cete uvek imati na dohvat ruke i kad vas mrzi da pravite bilo sta....


Pastiera se pece oko 1 sat na 175°, dok ne postane zlatne boje. Kada je pecena, morate je ostaviti da se ohladi..ne jede se topla....a najukusnija je tek dan posle, kada pastiera poprimi i upije sve arome.


No comments:

Post a Comment