Pagine

Saturday, June 23, 2012

Hand made zelena lasagna sa raguom od piletine i vina

Ova prava domaca lasagna je izuzetno delikatnog ukusa, naravno u zavisnosti od sira koji dodajete. Ne treba preterivati jer poklopa i neutralizuje ukus belog mesa....


Potrebno je:
za pastu: 3 jaja + 70gr kuvanog spanaca (ili svezeg) + 350gr brasna 00 ili 0 + 1 kasika maslinovog ulja
za ragu:
350-400 gr pileceg belog mesa (mlevenog ili seckanog)
1 mali crni luk
malo parce bele pancete
pola case belog vina
1 mala tikvica
1 kasika seckanog celera
300gr kuvanog paradajiza
1 kocka za supu
80gr ovcijeg tvrdog rendanog sira
biber
maslinovo ulje
za besamel: 500ml mleka + 2 kasike brasna + 2 kasike ulja +biber+muskantni orascic+so



prvo zamesite testo za pastu...ubacite u robota spanac sa brasnom i dobro izmiksajte, tako ce se sigurno dobro samleti i spanac...tek onda dodajte jaja i ulje...pa ga ostavite da odstoji zamotano u foliju (da se ne bi susilo) makar 15 minuta.... belo meso sameljite ili iseckajte...

Na extra ulju proprzite seckanu belu pancetu, crni luk, pa dodajte belo meso da se dinstuje...
 cim je dinstovano, dodajte belo vino i smanjite vatru..treba malo da uvri..oko 5-6 minuta...
 dodajte zacine....
 povrce tikvicu i celer i kocku za supu....
 pa paradajiz sos....poklopite ...na tihoj vatri oko 15 minuta, dok ne vidite da se zgusne...ne treba da se prekuva, niti da sos ostane nekuvan...
 za to vreme razvucite pastu....isecite na kocke...pa radite testo dok ne dobijete debljinu oko 0,5mm ( moze i 1mm,jer je sveza pasta, i lako se kuva)
 otprilike izgleda ovako.... potrudite se da forme budu jednake, ili ih isecite nozem da se lepo uklope prilikom redjanja...
 besamel spremam u micro, jer je najjednostavnije: stavite sve sastojke, obacite na 800W oko 2minuta, ali budite oprezni da ne iskipi..u tom slucaju opet promesajte pa smanjite na 500W jos 1 minut dok se ne zgusne....
 u ovom receptu besamel treba da bude dosta lagan i tecan..da bi ga pasta upila i da ne bi postala previse suva.... stavite besamel kao prvi sloj, zatim pastu, pa ragu fil, besamel, sir..i tako redom...ponekad zamenite redolsed besamela i ragua...primetila sam da tako se lasagne ravnomernije ispeku....
 .......
 ..na poslednji sloj stavite samo besamel i rendani sir, polijte sa malo maslinovog ulja da dobije lepu hrskavu koru....
 ..izgleda ovako.....

Buon apettito!! 

No comments:

Post a Comment