Pagine

Friday, June 15, 2012

spaghetti sa bundevom,uz gambore i lososa sa pestom genovese...

Pomalo komplikovan recept...u smislu vremena koje vam je potrebno ako niste strucni sa pastom... ali sigurno je izvanredan za posebne prilike..ili za one koji vole da eksperimentisu sa ukusima...pesto genovese ( bosiljak, grana,pinoli, ulje extra) je odlican zacin vec sam po sebi, a u ovoj kombinaciji je vrlo osvezavajuc...

 Potrebno je:
1 velik filet lososa (oko 400-500gr)
350gr gambora bez glave...
80-100gr kuvane ili pecene bundeve ( sto manje sadrzi vode, bolje je)
3 jaja
300gr brasna tip 0 (ako stavljate tip 00, onda zamesite testo od 250gr + 50 gr ostrog brasna)
persun
cen belog luka
casa belog vina
100gr tecne pavlake
50-60gr pesta genovese



Umutite propasiranu bundevu sa jajima...dodajte 1 kasiku ulja extra, pa polako dodajte brasno..
 Treba da dobijete glatko testo..ostavite ga da odmori oko 30 minuta
 Za to vreme pripremite ribu....gambore ocistite od ljuske ( a mozete izvuci i malu crnu nit duz kicme..naime, ona se lako vadi, dok gambori nisu kuvani, tj. dok su svezi)... a lososa isecite na dugacke trake sirine oko 2cm...

Pastu razvucite u zeljeni oblik....ne zaboravite da svaki put dobro nabrasnite testo pre ubacivanja u masinu... ja sam htela u rezance ovaj put, iako su teski za rad, u smislu da je potrebna cvrsca pasta da bi se lepo sekli i odvajali i u toku kuvanja...znaci ako koristite brasno 00, spaghetti ne dolaze u obzir...ali mozete napraviti fetuccine ili papardelle koje su sireg formata...pa lakse za rad...
 ..odvojte ih i ostavite da se prosuse oko pola sata.. opet dodajte brasno da se ne bi ulepile...ili makar dok zavrsite spremanje sosa i ribe...

 na extra ulju przite lososa, prvo sa strane gde je koza, sve dok ne postane hrskava..a zatim i sa druge strane...ako zelite mozete dodati vrlo malo belog vina...kozu obavezno ostavite, jer ona pomaze u odrzavanju kompaktnosti ribe...zatim ih izvadite na tanjir...
 u isto ulje stavite cen belog luka, pa gambore..na 1 minut, onda dodajte belo vino...sacekajte da malo uvri i gambori dobiju lepu ruzicastu boju...
 pomesajte tecnu pavlaku sa pestom, i dodajte malo vode da razblazite...
 ulijte u gambore....
 dodajte i przenog lososa...poklopite i iskljucite sporet....dodajte persun...
 pastu kuvajte u jedva posoljenoj vodi...neka 2 minuta...cim ispliva na povrsinu je spremna...ova sveza pasta je brzo kuvana..nemojte je prekuvati..ulepice se....

Sve promesajte i servirajte odmah!! Buon apettito....

No comments:

Post a Comment