Pagine

Tuesday, March 20, 2012

Brzi keksi sa kikirikijem bez brasna



Znate da je kikiriki, iako vrlo kalorican, veoma zdrav i koristan. Naravno ako ne pojedemo 200gr odjednom :) zapravo sadrzi mononezasicene masti koje deluju na nivo pozitivnog holesterola u krvi, i stite krvne sudove, (kao i maslinovo ulje). Pored toga , kikiriki je veoma bogat vlaknima,antioksidantima, kao i vitamninom E, i nizom minerala.
Evo jednostavnog recepta bez brasna, za ukusne kekse.
Potrebno je:
125gr mlevenog kikirikija
100gr secera u prahu
1 jaje
prstohvat soli
1/2 kasicice vanila arome


Prvo operete kikiriki ili kupite onaj neslan. Onda ga sameljete.
Umutite crvst sneg od belanceta uz prstohvat soli. To ce zadrzati belance da "ne spadne"


Umutite i zumance sa 50gr secera u prahu.Ostatak secera pomesate sa belancetom, dodate 1/2 kasicice arome vanile

Belance uvek mesajte odozdo na gore, i polako sjedinite i mleveni kikiriki i umuceno zumance.
od dobijene smese, formirajte kasicicom kupolice na plehu (stavite papir pa ga malo nauljite)



Pecite u zagrejanoj rerni na 175-180° oko 10-15 minuta...dok ne postanu pomalo zlatkaste boje


sacekajte da se malo prohlade, pa ih izvadite iz pleha, vrlo su prhki i lako se lome dok su vruci. :)



Zanimljivosti:
Jeste li znali da kikiriki sadrži udio antioksidanata podjednak ili čak veći od nekih vrsta voća? Zanimljivo je da prženi kikiriki ima podjednak udio antioksidanata kao i jagode i kupine, a bogatiji je antioksidantima od jabuke, mrkve ili cikle. Ispitivanje objavljeno u znanstvenom časopisu Food Chemistry provedeno na Sveučilištu u Floridi pokazuje da kikiriki ima visok udio antioksidanta kumarinske kiseline, a prženjem se taj udio pojačava za 22%. Zahvaljujući većem sadržaju fitonutrijenata i dijetalnih vlakana smatra se da kikiriki može zaštititi organizam od pojave raka debelog crijeva, što potvrđuju studije objavljene u Nutrition and Cancer i World Journal of Gastroenterology.
Rezultati pokazuju da dva obroka kikirikija tjedno smanjuju rizik od raka debelog crijeva za 58% kod žena i 27% kod muškaraca. Kako bismo smanjili rizik od pojave raka, predlažemo ukusni snack s kikiriki maslacem na tostu od cjelovitih žitarica ili na krekerima, žlicu maslaca možete dodati i u jutarnji smoothie, a šaka suho prženih kikirikija uz čašu soka od rajčice može vam biti poslijepodnevni snack, a za ručak predlažemo da curry umaku dodate kikiriki ili smeđu rižu pomiješate sa sezamovim uljem, nasjeckanim kikirikijem i začinima po želji.

Dokazi studije objavljene Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry pokazuje da se redovitom konzumacijom hrane bogate niacinom, a to je i kikiriki, može zaštititi od Alzheimerove bolesti i gubitka pamćenja koji dolazi sa starošću. Podaci prikupljeni tijekom 20 godina od 80.000 žena pokazuju da oko 30 g orašastih plodova, kikirikija ili kikiriki maslaca tjedno smanjuje rizik od pojave žučnih kamenaca za 25%.
Kikiriki se često izbjegava zbog velikog broja kalorija. Međutim, u znanstvenom časopisu Obesity objavljeno je da osobe koje jedu orašaste plodove i kikiriki najmanje dva puta tjedno imaju mnogo manju šansu za dobivanje na težini od onih koje gotovo nikad ne jedu tu hranu.

No comments:

Post a Comment