..Poneka ideja...inspiracija...i tako se radjaju nejlepsi ukusi....da podelite sa onima koje najvise volite.... :)
Wednesday, March 7, 2012
Original "Ragù"
Originalan napuljski recept za njihov ragù, koji se koristi za razne vrste paste, malo redje i za rizota, ali za punokaloricnu "napuljsku" lazanju je apsolutno obavezan!! :)
Ovaj recept podrazumeva kuvanje zavijenih snicli sa ruzmarinom u paradajizu, uz dodatke povrca i druge vrste mesa..to je prva verzija...obicno je vezana za veliki broj clanova u porodici..jer su velike i kolicine sastojaka, da bi se dobio zeljeni ukus...
nesto slicnije i uproscenije je ova verzija, sa mlevenim mesom, ali dobrog kvaliteta, otprilike 70% teletina i govedina, a 30% svinjetina...u prodaju mozete vec kupiti mesavinu...
Kuvanje je vrlo dugo oko sat do sat i po... na vrlo tihoj vatri...
Potrebno je za 4 osobe:
1 crni luk
3 cena belog luka
1 srednja sargarepa
1 struk zelenog celera
500gr mlevenog mesa
(ko zeli moze da doda i malo prsute, ili pancete)
1 flasa kuvanog paradajiza
200gr oljustenih svezih paradajiza (ili iz konzerve)
3-4 lista lorbera
so, biber
1 kocka za supu
maslinovo ulje
1 casa crvenog vina(ja sam stavila belo,malo je lakse")
Iseckajte sitno svo povrce pa ga proprzite na ulju....
Dodajte meso i malo ga prodinstajte..dodajte vino i sacekajte da malo uvri...
Dodajte i paradajz i sve zacine.
..poklopite, sacekajte da provri, a onda smanjite temperaturu..
Poklopljeno kuvajte na veoma tihoj vatri, uz povremeno mesanje....oko sat vremena....
s vremena na vreme, dolijte i malo vode ako je potrebno...
pri kraju kuvanja, skinite poklopac, i sacekajte da malo uvri...ragù treba da ima lepu gustinu.... ne sme biti previse corbast (sto zavisi od vrste paradajza)....
Kasnije cu dodati i sliku moje omiljene paste sa ragu-om..pappardelle... mmmm :)
p.s. nisam imala pappardelle, odlicna zamena su "millerighe" veeeliki rigatoni...
a vi ga mozete koristiti kako hocete, za lazanje, paste, rizota, pa i slane torte...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment