Pagine

Monday, April 23, 2012

Zerbo torta...ne mora biti cetvrtastog oblika!!! :)



Potrebno je:
15 jaja
500gr oraha
secer
3 kasike brasna
200gr tamne cokolade
250gr putera

Orahe podelite u 2 grupe, 360gr mlevenih oraha i 140gr seckanih oraha, jer za svaku koru ce vam trebati 120gr jednih i oko 50gr drugih...


Prva faza: ispeci tri kore odvojeno jednu od druge od:
4 belanca + 1 celo jaje umutite penasto, dodate 1 kasiku secera, 1 kasiku brasna,120gr mlevenih oraha.

pripremite kalup i papir, pa seckane orahe rasporedite po celoj povrsini,a  zatim odozgo sipajte mesavinu za koru..pecite oko 15 minuta na 170°

Svaku koru izvadite da se malo ohladi, na onu stranu gde ste stavili seckane orahe...

dok se peku kore, skuvajte 12 zumanaca sa 12 kasika secera (oko 200gr) , pa dodajte penasto umucen puter..da dobijete lepu ujednacenu masu za fil...

cim su se kore malo prohladile, istopite 200gr secera u karamel, pa ih premazite u tankom sliju..da bi ste uspeli da ne dobijete debeo karamel sloj (koji bi kvario tortu), morate brzo to raditi i po mogucstvu silikonskom cetkicom kojom cete premazivati kore dok je karamel vruc....

cim se ohladio karamel, rastopicete 150gr cokolade sa 50gr putera, pa premazati opet sve 3 kore i ostaviti da se lepo stvrdne...

zatim redjajte na tanjir gde cete sluziti tortu, jednu koru, pa namazite zutim filom, pa drugu, opet, fil, pa trecu, pa fil...

uz pomoc tople cokolade zalepite i cokoladne stapice za rub torte..kao dekoraciju..pospite celu tortu rendanom cokoladom....

..ja sam dodala i zlatnu traku i masnicu..a lepa je ideja i u drugim bojama..:)


No comments:

Post a Comment