Pagine

Sunday, February 26, 2012

Bomba torta sa jagodama i cokoladom

Jednostavna i brza torta...sto bi rekli, bez puno muke....samo jedna vazna napomena: tortu pravite makar 12 sati ranije, jer treba da prenoci u frizideru da bi se stvrdnulo punjenje...


Potrebno je:
3 patispanja
500ml slatke pavlake za mucenje
250gr jagoda
100gr cokolade
100gr secera
3-4 listica zelatina
1 fixirajuci prah za pavlaku

za glazuru:
250gr secera u prahu
1 belance
20ml soka od limuna


Umutite pavlaku i dodajte prah za fixiranje... Zelatin potopite u hladnu vodu....

Jagode ocistite, operite, odvojte nekoliko za dekoraciju..ostale izmiksajte sa secerom,pa ih zagrejte na vatri, ne smeju ici do tacke kljucanja...pa dodajte zelatin....

ostavite da se ohladi, ali ne sasvim..treba da postane mlako...da bi mu se dodala mucena pavlaka

Pripremite vas oblik "bombu"...oblozite je folijom...ja nakvasim ciniju, da bi folija bolje pristala uz ivice...

Isecite patispanj, tako da savrseno uklopite delove u ciniji....

Treba da izgleda ovako...

Otopite i cokoladu uz malo mleka, pa joj dodajte zelatin...ostavite da se malo prohladi...

Sosom od jagoda nakvasite patispanj....

U cokoladu dodajte pavlaku pa promesajte....

i u jagode isto....

Zatim napunite tortu sa filom od jagoda....
 dodajte red patispanja....
 ..pa napunite i cokoladom....
 ...pa zatvorite sve patispanjem...lepo ga pritisnite..pa zavijte u foliju i ostavite u frizideru celu noc....

..sutradan je izokrenite..na tanjir gde cete sluziti tortu... lako se skida i folija... treba da izgleda ovako...


Napravite glazuru..umutite dobro prah secer sa belancetom i sokom limuna....

Pa prelijte tortu....ucvrscuje se za 1 sat vremena..znaci opet u frizider.... mozda je bolje da je odmah ukrasite... :)

Ja sam imala visak materijala, pa sam napravila i jednu malu, mono-porciju bomba torte...

Ove trote su vrlo jednostavne, a ostavljaju vam puno mogucnosti..mozete ih puniti svime sto vam se svidja...klasicni, tradicionalni filovi...razna krem punjenja...vazno je dodati zelatin u listicima, sto vam omogucuje da secete tortu na parcad a da se ne raspada..
Buon Apettito!

No comments:

Post a Comment