Pagine

Thursday, February 16, 2012

Prava originalna parmigiana od plavih patlidzana

Tradicionalan recept sa juga Italije, tacnije Sicilije..a posle prisvojen i izmenjen, u zavisnosti od regije do regije gde se sprema..Ime je dobio po parmigiano reggiano tvrdom siru, koji daje karakteristican ukus, i koristi se u pripremi.



Potrebno je:
2plava patlidzana
750ml paradajiza za kuvanje
2 mozzarelle
100-150gr rendanog parmigiana (ili drugog tvrdog sira, buduci da je mozda parmigiano teze pristupacan)
2 cena belog luka, 1/2 crnog luka
maslinovo extra ulje
suncokretovo ulje za przenje patlidzana
2 jaja
malo brasna
100ml mleka



prvo treba pripremiti sos od paradajiza, stavite beli luk, 2-3 cela cena, malo bibera i seckan crni luk, pa kad se malo proprzi dodajte paradajiz...
 Ja sam imala oguljen paradajiz pa sam ga samlela... bude bolji sos...



Onda se doda u serpu sa maslinovim uljem i lukom, pa se poklopi..oko 30 minuta uz mesanje..

 Dok se kuva sos, preipremite plave patlidzane, operite, isecite na tanke ploske..sto su ploske deblje losije i neravnomerno ce se kuvati..ako secete debele ploske, onda morate ostaviti da odstoji makar 1 sat posut solju, i pritisnut nekim predmetom da ispusti vodu...ukoliko ih secete ovako tanke, onda nema potrebe...

Napravite testo za pohovanje, ja pravim slicno palacinkama ali gusce...tako ne morate da ubacujete u jaja pa brasno pa jaja..u nedogled, a isprlja se cela kuhinja ;)
pomesajte 2 jaja sa mlekom i brasnom, pa dodajte so...

Isecite i mozzarellu na tanke ploske, pa cete je kidati na manje parcice..ima ko je i samelje ili iseckana na kockice pa posipa....


 Ovako najlakse przite plave patlidzane...obacite ih u mesavinu, pa u ulje...stavite samo malo ulja, i to svaki put kada stavljate novi red patlidzana, jer upijaju jako puno.... a time cete izbeci da bude premasno....


Cim su ispeceni, redjajte ih na kuhinjski papir, da se lepo ocede..papir ce upiti sav visak masnoce....nemojte ih pregoreti!!
 Pripremite vatrostalnu ili keramicku ili neku drugu posudu koja ce ici u rernu na 180° oko 30-40 minuta...
Treba da ima visoke ivice zbog sosa...

Sos cete kontrolisati da bude lepo skuvan, ne sme biti previse redak...znaci posle 15ak minuta kuvanja sa poklopcem, cete ga otvoriti da ispari visak vode... na srednjoj vatri...Onda ga razlijte po dnu posude, gde cete redjati patlidzane...tako s enece ulepiti, a moraju biti lepo zaliveni da ne budu suvi...
 redjajte red patlidzana, pa sos....
 ...pa mozzarella, pa rendani parmigiano.... pa opet red patlidzana-sos-mozzarella-parmigiano...dok ne utrosite sav materijal...
Ovako izgleda.....zavrsite sa rendanim sirom i bez mozzarelle, jer moze da se desi da mozzarella zagori...
Meni je od ove kolicine ispalo svega 4 reda patlidzana..
U rernu na 30-40 minuta, dok ne vidite da se formirala korica na povrsini...180°


Najukusnija je tek posle 2-3 sata ili sutradan.. u svakom slucaju sacekajte da se malo prohladi pa je posluzite.... osim ako niste ljubitelj vruceg!!! :)


No comments:

Post a Comment