Za ovaj dezert vecaras je kriva moja draga drugarica, koja mi je otvorila apetit...Ja bih ipak ovo nazvala kolacem, a ne tortom..prave torte su samo one "teske srpske" sa 12 jaja i filovane , pa sa orasima,puterom, pa ne mozes da ih svaris makar 24 sata....ali kako italijani i ovu zovu "torta" ajde da ne uskracujem zadovoljstvo...:)
Potrebno je:
3 jaja
180gr brasna tip oo
100gr pirincanog brasna
60gr kakao
60gr secera
1/2 praska za pecivo
120gr pueta
150ml mleka
suvo grozdje (po ukusu)
bademi ili orasi (po ukusu)
1 narandza za dekoraciju
secer u prahu
Odmah izmesajte obe vrste brasna sa secerom i kakao-m....
Otopite puter, dodajte mleko, izmesajte...
Dodajte jaja....
Dodajte mesavinu brasna i suve grozdjice..
Dodajte i iseckane bademe (ili lesnike ili orahe ako zelite, a moze i bez..:)
Plah u kome cete ispeci tortu, oblozite papirom za rernu (da bi lepo prilegao uz oblik, najbolje da ga pokvasite i dobro iscedite, zatim oblozite pleh)
Sipajte testo....
U zagrejanu rernu na 180°, na 30 minuta ...
Tortu odmah izrucite i skinite papir...ako se ohladi, papir moze ostati zalepljen...
Ukrasite i posluzite.... ukusna je i topla i hladna....
varijanta za sladokusce: isecite na pola i namazite filom, cokoladom,dzemom....
Mirise do Beograda :) Ema,da li se moze pirincano brasno zameniti sa obicnim ili...Hvala.
ReplyDeleteMoze...stavi obicno belo brasno...ako hoces mozes dodati i mlevene bademe, orahe ili 2-3 kapi arome (badem, narandza,vanila )..nece ga pokvariti :))
ReplyDelete