Kao prvo, vazno je poznavati tacnu razliku izmedju kuvanog pirinca i pirinca u obliku "rizoto". Da bi rizoto bilo uspesno, neophodno je na samom pocetku pripreme, proprziti pirinac. Time mu se zatvori spoljna opna,i kao krajnji rezultat ne bude nikada raspadnut, nego kompaktan,celog zrna.
Postoje hiljade recepata za rizoto, kao i za pastu..idejama nikad kraja...
Za danas predlazem rizoto sa brokolijem i safranom..
Potrebno je:
200gr pirinca
350gr brokolija
1 kesica safrana
1/4 crnog luka
supa (kocka)
50gr putera za mantekaturu
ulje extra,biber
rendan grana padano ili drugi sir
dimljen sir za posipanje
Operite brokoli i podelite na cvetice... ( ja ih ubacima u mikrotalasnu na 700W 3-4 minuta da omeksaju)
Na maslinovom ulju proprzite crni luk...
Dodajte pirinac (ja sam stavila integralni) i mesajte neka 2 minuta da se proprzi...
Dodajte brokoli, iseckan jos malo sitnije..veliki komadi ce biti tezi za kuvanje,a rizoto ne treba da se prekuva...
Sve promesajte jos 1-2 minuta...
tek onda dodajte supu..treba da je topla, da ne bi kvarila temperaturu pirinca....
Uz redovno mesanje, za 10-15 minuta je gotovo... ako imate neku od boljih serpi, mozete ostaviti poklopljeno,pa samo povremeno promesati... Cim je pirinac kuvan, dodajte fasran, puter, biber i rendani sir za mantekaturu, dobro promesajte da se lepo sjedini...
Rizoto treba da bude tecniji,pa u toku mantekature postane jos malo gusci...ali nikako ne treba da bude suv...
Servirajte toplo uz rendan dimljeni sir i "krug" maslinovog ulja...
No comments:
Post a Comment