Veoma egzotican, neodoljiv, rafiniran ukus.... za posebne prilike ili...za svaki dan..da bude poseban...
Potrebno je za parfait:
500ml mleka
100secera u prahu
kora od 1/2 limuna
2 jaja
40gr brasna (ili gustina)
3 listica zelatina
200gr mascarpone ili 250ml umucene pavlake
20gr rendanog djumbira
Za Kruske u sirupu
4 kruske
200gr secera
malo vode
2 solje crnog caja
Pomesajte prah secer sa rendanom korom limuna...
Da biste napravili krem, mesate na konstantnoj vatri, secer,mleko, jaja,rendanu koru limuna i brasno..dok se ne zgusne...otprilike 8-10 minuta..najvaznije je da nikad ne dostigne temperaturu kljucanja...tako se nece zalepiti za serpu niti zagoreti....
Za tyo vreme potopite zelatin u hladnu vodu..cim se zgusne krem, dodajte mu ocedjen zelatin i mesajte dok se ne istopi...
dodajte i rendani djumbir, a posle 2 minuta i umucenu pavlaku ili mascarpone.
Ulijte u silikonski oblik..i ostavite u zamrzivacu na 2 sata... ili celu noc u frizideru...
U serpu sa visim obodom, sipajte secer i 2-3 kasike vode..i na tihoj vatri napravite karamel..cim se zgusne i dobije lepu boju, dodajte i crni caj i kruske isecene na cetvrtine.. (ja sam dodala i jabuke, ali najbolje je ne mesati ukuse)
poklopite i skuvajte kruske...ne trebaju da budu previse mekane..nego dovoljno kompaktne...
izvadite ih i ostavite po strani..
sirup ostavite otklopljen da uzvri i da se zgusne....
servirajte parfait sa kruskom odozgo i sirupom....
Buon Apettito!
No comments:
Post a Comment