Tradicionalan napuljski specijalitet...izmislili su ga da bi uspesno reciklirali sve ono sto ostane u frizideru...:))
Po tradicionalnom receptu se koristi mortadella...ali se meni ne svidja bas previse..zato stavljam sunku,prsutu i sl... tj. mozete staviti sve ono sto vam se svidja..
Potrebno je:
800gr-1kg krompira
2-3 jaja
100ml mleka
2 dimljene mozzarelle ( ja sam stavila normalnu mozarellu i drugu vrstu dimljenog sira)
100gr sunke (moze i govedje)
neki drugi narezak po volji
parmiggiano ili drugi tvrdi rendani sir (po ukusu)
puter
so, biber
prezla
Stavite krompir da se obari..ja ga stavim na kuvanje bez vode ili sa vrlo malo vode..kao na pari..
Kad je skuvan, ubacite ga u robot ili izgnjecite viljuskom.... dodajte parce putera, so, biber, mleko,jaja..izmiksajte sve...
Iseckajte suvo meso...
Izrendajte ostatak sira...a mozzarellu isecite na kockice...
Umesajte sve u krompir..dok ne postane glatko i ujednaceno...
Pripremite pirofilnu posudu,premazite je puterom i oblozite prezlom...
Zatim sipajte krompir smesu i izravnajte...
I odozgo sipajte prezlu dok ne pokrijete kompletno povrsinu..dodajte i malo putera, da bi se napravila hrskavija korica....
U rernu na 180-200° na 30-40 minuta, dok ne postane zlatne boje..znaci je dobro zapeceno...
Rezultat....
Ovo moram da probam!A kolika su pakovanja mozzarele...odnosno koliko grama sira ide po receptu?Hvala unapred :)
ReplyDeleteCao Irena! Mozzarella je obicno (zavisi od proizvodjaca) ili 100gr ili 125gr...ali koliko god da je stavis neces omasiti, da li je to samo pola mozzarelle ili 2 cele,ili neki drugi sir...naravno sa mozzarellom je vise italijanski ukus...:)
ReplyDeletepo receptu ide: stavi sve ono sto imas..:)) ako stavljas jos neki drugi sir, dovoljna je jedna mozzarella..ako ne, onda 2...