Najukusnija (i naravno najkaloricnija) pasta je ona sveza sa jajima....moze da bude i susena, sa jajima..svakako ona je ukusna i zacinejna sa samo maslinovim uljem....
Tako u ovom receptu, bi bilo najbolje da se korsti bas ta zuta pasta sa jajima...recimo oblik tagliolini ili tagliatelle...mozete staviti ako nemate ovu pastu i obicnu belu, ali neka bude "spljosteni spaghetti" tj. linguine...
Jednostvne..mogu biti podloga za druge recepte (sa lososom, gamborima ili vongolama...), osvezavajuce...
Potrebno je:
500gr tagliatella
1 limun
200gr tecne pavlake
parce putera
so,biber
persun (moze i rukola ako vise volite)
Stavite lonac sa vodom za pastu da provri. Dodajte 1 kasiku soli u vodu.. Znajte da ide oko 1l (ili malo manje) na 100gr paste. Pasta nece nikad dobro kuvati u malo vode.
Prvo dobro operite limun...iseckajte perun (rukolu) i izrendajte na sitno rende koru limuna, ali samo prvi zuti sloj...nikad beli (daje gorak ukus!)
Otopite puter u becem tiganju (uvek koristite veci tiganj, jer cete posle raditi mantekaturu, kada dodate pastu. Cim se otopi puter dodajte limunovu koru, mesajte na laganoj vatri, 1-2 minuta. Dodajte sok od pola limuna. Zacinite so+biber..
tagliatelle i druga zuta pasta brzo kuva (2-3 minuta, a bolje da je ostavite "al dente" sto znaci , ne sasvim kuvanu, jer ce se dokuvati kada se sjedini sa sosom,i nastavi kuvanje sa sosom na tihoj vatri uz stalno mesanje. Tako pasta upija sos. To je ono sto obicno u Srbiji necete naci u restoranima. Samo na taj nacin pasta je zaista ukusna a ne samo prelivena sosom.
Cim je dovoljno kuvana, prebacite je u tiganj sa limunom, tako sa malo vode od kuvanja..da ne bude suva... promesajte..
Odmah dodajte tecnu pavlaku uz stalno mesanje...vatra na minimum....
Dodajte jos malo soka od limuna i vode od kuvanja ako je previse gust sos..i ako nije dovoljno tecan...
Za dekoraciju izrendisite ili nozem iseckajte malo zutog dela kore..
Sluzite odmah ( pasta kada se ohladi nema isti ukus...) pospite persunom ...
No comments:
Post a Comment