Prvo cemo pripremiti prhko testo koje je osnova za punjenje..
Potrebno je:
200 gr brasna 00 (ako zelite dodati orahe, bademe i sl..oduzmite njihovu gramazu od gramaze brasna) ja sam stavila 150 brasna, 50gr badema.
100 gr putera
100 gr secera
1 jaje
1/2 rendane kore limuna
1 dzem ili marmelada
prstohvat soli
Od svih sastojaka (osim dzema) umesite glatko testo... pa ga stavite zavijenog u foliju u frizider da odmori 30 minuta...
Stavite testo na papir na kome ce se peci....Pa ga razvaljajte na debljinu 0,5 cm.....pripremite pleh, najbolje sa reckanim ivicama i nivelisanim dnom...otprilike oko 24-26cm precnika
razvuceno testo (otprilike okruglog oblika) stavite preko pleha i lepo oblikujte uz ivice...ostatak testa ostavite po strani..trebace kasnije...
dzem malo razredite sa 2 kasike vode, da se ne bi previse osusio u toku pecenja, pa napunite pleh..poravnajte
Zatim od ostataka testa napravite dugarcke ukrasne trake i rasporedite ih ukrsatjuci jednu sa drugom...
Pecite na 180° oko 30 minuta..Videcete da je peceno kada dobije lepu boju keksa :)
Po vadjenju iz rerne, ostavite da s eohladi, pa je tek onda izvadite (testo je prhko i lako se lomi) ..tek ohladjenu je isecite i servirajte...
..ja serviram uz mucenu pavlaku ili mascarpone.... :)
No comments:
Post a Comment