Pagine

Sunday, February 19, 2012

Klasicna Crostata sa bademima i dzemom

Obicno se u ovom receptu ne koriste bademi, ali meni se svidjaju ..pa zasto ih ne dodati..mozete ih zameniti i orasima ili lesnicima po vasem ukusu....
Prvo cemo pripremiti prhko testo koje je osnova za punjenje..



Potrebno je:
200 gr brasna 00 (ako zelite dodati orahe, bademe i sl..oduzmite njihovu gramazu od gramaze brasna) ja sam stavila 150 brasna, 50gr badema.
100 gr putera
100 gr secera
1 jaje
1/2 rendane kore limuna
1 dzem ili marmelada
prstohvat soli


Od svih sastojaka  (osim dzema) umesite glatko testo... pa ga stavite zavijenog u foliju u frizider da odmori 30 minuta...


Stavite testo na papir na kome ce se peci....Pa ga razvaljajte na debljinu 0,5 cm.....pripremite pleh, najbolje sa reckanim ivicama i nivelisanim dnom...otprilike oko 24-26cm precnika


razvuceno testo (otprilike okruglog oblika) stavite preko pleha i lepo oblikujte uz ivice...ostatak testa ostavite po strani..trebace kasnije...


dzem malo razredite sa 2 kasike vode, da se ne bi previse osusio u toku pecenja, pa napunite pleh..poravnajte


Zatim od ostataka testa napravite dugarcke ukrasne trake i rasporedite ih ukrsatjuci jednu sa drugom...



Pecite na 180° oko 30 minuta..Videcete da je peceno kada dobije lepu boju keksa :)


Po vadjenju iz rerne, ostavite da s eohladi, pa je tek onda izvadite (testo je prhko i lako se lomi) ..tek ohladjenu je isecite i servirajte...
..ja serviram uz mucenu pavlaku ili mascarpone.... :)

No comments:

Post a Comment